Поради лікаря.

29.12.2021 09:41

Маска – навіть саморобна, рукавички та окуляри мають стати невід’ємною частиною одягу. Коронавірус тим і небезпечний, що ним можна заразитися від здорової людини. Перше і найголовніше: коронавірус із нами надовго, тож перехворіє більшість. Переможемо його – будуть інші віруси, можливо, ще підступніші. Серед хороших новин – усе в наших руках, звісно, чистих і захищених від контакту. Ми маємо навчитися жити за новими правилами, які насправді не є складними, навпаки – під силу кожному з нас. Саме час зрозуміти: те, як наш організм реагуватиме на віруси – це дивіденди від того, що саме ми вклали у власне здоров’я.

Гуляйте не в людних місцях та зберігайте відстань три метри

Прогулянки на свіжому повітрі – життєво потрібні в оздоровленні кожного організму, особливо дитячого. У період карантину гуляти також можна. Однак не в людних місцях та дотримуючись відстані між людьми – 3 метри. Якщо на вулиці велике скупчення людей, уникайте його або одягайте маску. Не користуйтеся громадським транспортом.

Регулярно провітрюйте квартиру. У провітрюваних приміщеннях вірус довго не затримується.

Лікар рекомендує: поради на кожен день під час карантину

Маски, рукавички та окуляри мають носити всі, а не лише хворі.

Ідеальний варіант, аби на час карантину всі магазини та аптеки торгували із віконечок. Якщо такої змоги немає, заходьте в магазин у масці, в одноразових рукавичках та окулярах, можна сонцезахисних. Звісно, це не дає 100% захищеності, бо вірус може проникнути і через керамічний фільтр. Однак це суттєво зменшує концентрацію вірусу. Тож якщо він і потрапить в організм, то у значно меншій кількості. А отже, і шкоди від нього буде менше.

Ще одна причина, чому маску мають носити не лише хворі, а й здорові: вона захищає обличчя від додаткового дотику руками. У наш час треба просто викорінити звичку торкатися обличчя. Тому маски треба носити всім. Якщо немає аптечної – шийте самі. Можна із марлі, бинтів, будь-якої тканини, що дихає. Головне, аби було чотири шари тканини, можна між ними вставити вату. Кожного дня прати та прасувати під високою температурою. Краще, аби були одноразові.

Коли прийшли додому з вулиці – повністю переодягайтеся. На тканинній поверхні вірус може жити до тижня, а то й більше. Якщо в квартирі хтось зaхворів, протирайте поверхні антисептиками. Якщо їх немає, тоді 70% спиртом чи горілкою. У всі часи це були найефективніші антисептики.